Wednesday, October 10, 2012

JANGAN KURANG AJAR

0
SALAM HORMAT KEPADA RAKAN2 BLOG KU

"KEREK GILEW KO"...... mesti korang pun pernah mengalami benda ni kan???

itulah yang daku hadapi sekarang.....bukan ku x memahami insan tersebut...tapi cara insan tersebut menangani masalah yang berkaitan dengan hidup dia tu macam hurmmm sedikit tidak betul....

owhhhh mesti rakan2 blog ku tertanya  kan????

ceritanya begini:-
   Seorang rakan menghadapi kekeliruan dan sedikit masalah komunikasi...
daku pun tidak menyalah kan rakan ku itu...adat lah berkerja dibawah satu bumbung mesti ada pasang surutnya walaupun lah kan dah berkawan sejak dari sekolah rendah hingga menengah...

tapi bila bab berkerja..daku adalah seorang yang amat professional dan tegas...tambahan lagi..kerja daku memerlukan kersempurnaan yang tahap dewa punya lah..wlpn daku jg ada melakukan kesalahan...well everybody tak sempurna....

dan disebabkan ini jugalah rakan ku ini terasa amat bengang o apa..tidaklah daku ketahui...dengan hanya tiba2 lah pulakkan dia menarik muncung yang panjang...
apabila rakan demi rakan sekerja ku menegurnya tentang masalah etika perkerjaan dan masalah komunikasi..seharusnya dia memperbetulkan nya dengan mengambil catatan atau reminder untuk diri sendiri sebelum ditegur oleh pihak atasan...

tetapi keran sikap sambil lewanya lah menyebabkan keadaan aku dan dia mempunyai masalah...
senang ceritalah rakan ku ini hanyalah memegang jawatan sebagai receptionist...sepatutnya lah...scope of work dia hanyalah menjawab telefon dan membuat kerja sambilan menolong mengurus kan sedikit perihal syarikat.

dan disinilah masalah bermula...rakan ku ini selalu mengadu kepenatan...dan ini bagi ku hanyalah perkara biasa...penat dengan kerja??? daku lagi penat kerana daku berkerja sebagai juru ukur bahan..yang memerlukan ku berkerja luar dari batas waktu...dan sementara rakan ku ini pulak hanya berkerja dari pukul 8 sampai 5.30 petang.. itu pun berkerja di pejabat.....disini menyebabkan aku tertanya...banyak sgtkah kerja sebagai receptionist???? dan aku mulai mencari jwpan nya....ternyata...tugasnya tidak memerlukan banyak tenaga fizikal dan mental..hanya key in surat keluar masuk dan jawab telefon... dan ketika ini aku sudah berkecil hati!

ok kejadian pertama sudah pun berlalu...aku tinggalkannya begitu sahaja tanpa berbalah dengan nya...tetapi lama kelamaan rakan ku ini makin menujuk sikap besar kepala nya....

kejadian kedua....apabila telefon berdering...sepatutnya sebagai receptionist...anda dah tahu apa yang perlu dilakukan....jawab telefon dan tanya nama si penelefon dan no telefonnya kalo ada maklumat penting yang perlu di ambil tahu... tapi rakan ku ini..memang "SANGAT PANDAI"....

sudah lah tidak menanyakan maklumat lengkap tentang si penelefon...malahan dari  syarikat mana si penelefon ni pun kami tak dapat trace... bila kali pertama di tegur..sepatutnya rakan ku ini sudah tahu apa yang dia harus lakukan untuk seterusnya....ini tidak....berkali-kali melakukan kesalahan sehingga rakan sekerja ku yang lain naik jemu untuk menegur sikapnya....

Dan tiba lah hari ini..tanggal 10/10/2012....
telefon berbunyi...dan menjadi kewajiban dia menjawab telefon tersebut...tetapi dia tidak tahu arah tuju si pemanggil...dia mula intercom  daku...
Yer!! daku akui yang daku teramat lah sibuk pada ketika itu...dan daku hanya bertanya kan kenapa dia intercom ke tempat daku... selepas daku bertanya serba sedikit...daku hanya menawarkan untuk menjawab panggilan tersebut...dan didalam perbualan tersebut dia tidak mengariskan perkataan..".kembalikan talian tersebut jika daku mengetahui kemana arah tujuan nya.."

Beberapa lama kemudian..setelah daku transfer kan talian tersebut... rakan ku ini intercom daku semula dan memarahi daku... "KENAPA TIDAK TRANSFER BALIK PANGGILAN TUH TADI".
owhhhh..ikut logik akal lah pulak...berapa lama lagi orang ditalian itu perlu menunggu setelah di passing ke banyak talian... dan sudah tertentu syarikat tersebut memikirkan betapa tidak cekap perkerja-perkerja di company ini dalam urusan hal dalaman....

Setelah ku selidik..barulah ku ketahui...yang rakan ku ini telah dimarahi oleh HOD nya kerana mengikut suka2 ati mem passing line telefon...

Dan sekarang dia menyalah kan daku 100%..... itu tidak apalah...daku x terasa sedikit pun... kejadian yang seterusnya ini menyebabkan daku terasa dan tersinggung...malahan terasa malu.

sudah lah rakan ku ini tarik muka masam macam tertelan cuka tapi tolong lah berkelakuan seperti anda ini berkerja....

bila anda marah seseorg mungkin anda tidak akn meminta barangan pada org tersebut betul x?
tapi rakan ku ini pelik....sudah lah meminta...kemudian nya meminta dengan nada yang tinggi....perlukah itu??? itu tidak mengapalah....bila sudah pinjam pulang lah kembali....ini tidak..perlu org lain itu ingatkannya...sudah lah begitu...dibalingkannya sahaja...aduhaiii...sikap apakah yang rakan ku cuba tonjolkan ini... kemudian dia berlalu pergi..dan tetiba dia cuba menanyakan sesuatu...ohhhh..sudah lah pakai perkataan yang kurang ajar...menjeling lagi....perlu ke sampai begitu...sehingga budak yang bawah nya setahun perlu menegur kelakuan nya.... kalo daku berada ditempatnya.. daku akan merasa malu.!!!....

tamatlah cerita tentang rakan sekerjaku ini..

Perlukah berkelakuan begini.....bagi daku..tidak perlu sama sekali....kerja adalah kerja...kena marah itu adalah kewajiban...kalo tak nak kena marah...buat kerja itu sebaik mungkin....

sila lah ambik iktibar dari kejadian ini wahai rakan2 blogku...daku tidak mengharapkan anda begini...

kepada insan yang baru hendak memulakan kerja...fahami scope of work anda...tidak pandai tidak mengapa...senior2 akan mengajar anda tapi jangan BODOH SOMBONG....hormat org lain supaya org lain akan hormat anda..tidak kiralah anda ini tua or muda..dalam perkerjaan tidak ada batas umo....


SEKIAN TERIMA KASIH KERANA SUDI MENZIARAHI DAN MENDENGAR LUAHAN HATI DAKU...WASSALAM.




Monday, October 1, 2012

SEBUAH KEKELIRUAN

1
SALAM HORMAT KEPADA RAKAN2 BLOG KU...

INGIN AKU BERTANYAKAN PADA RAKAN BLOG KU SEKALIAN....PERNAH KAH KORANG MERASA SESUATU KEHILANGAN??

KEHILANGAN YANG TIDAK TAHU DARI MANA PUNCA DATANG NYA....PUAS DITEROKAI TAPI GAGAL MENCARI SEBUAH KEKUSUSTAN YANG MELANDA DIRI SENDIRI.....

YA...SEKARANG AKU MENGALAMI NYA...."YA TUHAN TENANGKAN LAH DIRIKU DALAM MENCARI KEBERKATAN MU....BIMBINGI AKU MENEMPUH DUGAAN YANG DATANG MELANDA....TEGUHILAH IMAN KU DALAM LANDASAN AGAMAMU..."

ANDAI RAKAN TAULAN PERNAH MENGALAMI SAAT BEGINI ..PADA SIAPAKAH KORANG MENGADU??

PADA KELUARGAKAH??? KEKASIH KAH??? ATAU HANYA BERDIAM DAN BERMAIN TEKA TEKI DI DALAM KOTAK FIKIRAN SENDIRI???

KUSUT??? YA AKU PUN KUSUT DALAM MEMIKIRAKANNYA.....

AKU KOSONG...KOSONG DALAM MENCARI ERTI SEBERNAR.....AKU MEMPUNYAI SEGALANYA....

MAKSUD DAKU ADALAH...KASIH SAYANG YANG MENCUKUPI DARI KELUARGA KU SENDIRI...KERJAYA YANG BOLEH BUAT AKU BANGGA DAN DENGAN GAJI YANG MAMPU UNTUK DIBAHAGIKAN SAMA RATA ANTARA ADIK BERADIK KU.....

TAPI AKU KEHILANGAN INSAN YANG AKU SAYANGI....HANYA TUHAN SAJA TAHU...BAGAIMANA DERITA YANG KU TANGGUNG...TAPI AKU TETAP TERSENYUM....

HARI DEMI HARI BERLALU....AKU MASIH BERASA KOSONG......"OH TUHAN....KO SEMBUHKAN LAH LUKA YANG TIDAK MAMPU KU AKU UBATI DARI LUAR INI..."

BERTAWAKALLAH HATI......CARI LAH KETENANGAN MU....ANDAI TAKDIR DAN WAKTU AKAN MENGUBATI KEKELIRUAN DAN KEKOSONGAN INI.....


WASALAM WAHAI RAKAN BLOG KU.....

Sunday, June 10, 2012

kisah ku

1
selama setahun aku x bukak blog ni...mcm2 yang berlaku....idup ku makin tidak terurus....makin entah lah susah nk cakap...
cinta ati ku sudah pergi meninggalkan diriku....4 tahun menyulam cinta bukan bukti kesetiaan tuh akn berterusan  dan semestinya restu itu akn diberikan...
hanya kerja menjdi peneman idupku utk terus berjuang demi meneruskan tanggungjawab....
mungkin org lain melihat kebahgian di dalam setiap senyum dan post2 gembira ku FB tp sebenarnyer aku derita..
bagaimana harusku ringan kan beban ini....
rindunyer aku pd masa lalu..tapi masa depan menanti ku jauh lagi....berjayakah utk ku terus menempuh atau terus berpura meneruskan segalanyer...

Friday, October 7, 2011

Kebosanan yg melampau~~~

0
eah...aku tampar ko kang!!!

hahhahah...lama glew x berblog tetiba je nak main tampar2 kan....

aaaaaaa bkn ape pn..ni ha..asyik tergeget je tepi bibir ni..aduuuuaaaiii rasa nk lempang diri sendiri je...

heheheh itu pn kalo ade keberanian nk lempang diri sendiri lah..

haiii korang rindu den x????

apo kurang rindu!!!! x perlah...den kan sll ilang sll muncul mcm mano korang nk rindu kn...
hehehe...

psssttt korang ade story best x???

mst lah ado akn...yelah berita tergempar bajet 2012 dh dibentang kn...
apo...x cukup gempar lagi...x poooo ado laei nii jgn risau...

korang tau x pengasas Apple DH MENINGGAL....

jeng!!jeng!!..

sedih x??? kurang lah kot kan tp terasa jg lopeh ni sapo laei nk ciptakan benda yg maju kedepan....
walaupn den ni bkn nyo org yg terlalu minat bondo gadget2 ni tp layan jugo...

weeiii korang k lah...den nk chaw lu kunk bos den nmpk kang buek nayo jo...sbnr eh den ni dh x do kojo tuh yg duk bukak curi2 ni....k lah PA bos den dh ronung den ni mcm alien dh..byeeeee!!!

Saturday, August 6, 2011

Ramadhan: ibubapa ku....

1
salam ramadhan semua..
mcm mn buka pose korang ari ni?
ari ni lyd bukak pose dgn ayam golek...
ayam golek ni x beli tau...kiteorg buat sendiri..
hehehe...better than ever...

ok lah lyd bukan nk ceta pasal mkan tp nk kongsi rasa dgn korang...
korang pernah risau x kalo parent korang lmbt balik?
maybe pernah kn...tp lyd jenis yg btl2 cpt risau..

walaupn lewat 5 minit mesti lyd dh bertanya...
"eh napew mak x balik lg...napew ayah x balik lg?"
sampai lah diaorg sampai umah.,.

dlm otak ni mcm2 difikir kn tp disiah kn jauh2...
adik lyd ade tny.."nape lah ko nk risau kn...mak ngan ayah lah..dia org kn lg pandai jaga diri."

btl ckp adik lyd tuh...tp mak ngan ayah tuh 1..x der 2 x der 3...
mak tiri ke mak angkat ke..ape2 ke tp x sama dgn mak bapak kandung kite kn...

sanggup aku gadai nyawa utk mak ngan ayah tau...kalo diaorg sakit...biar lah aku yg rasa sakit diaorg...biarlah umo mereka pjg....

"YA ALLAH.....KO PJGKNLAH UMO DN MURAH KN REZEKI UTK KEDUA-DUA ORG TUA KU"

amin~~~~..

semoga korang sentiasa ingat akn kasih syg keluarga...bye2...

Thursday, August 4, 2011

Ramadhan: nafsu makan...

0
salam ramadhan untuk anda semua...sehat?
lyd ari ni dn smlm kurang sehat sgt2...
tekak makin sakit..kaki pn makin sakit..
x taulah knp...bengkak x der...semua x der tp tiba2 kaki rasa mcm sakit sgt kalo memijak...

seperti yg lyd ckp smlm...
ramadhan kali ini penuh dgn dugaan..
bkn setakat nafsu yg mls dn mcm2..

dugaan yg btl2 lyd kena sabar dn tabah ilh utk memulihkan balik hbgn lyd ngan bf lyd..
kiteorg mmg dh dingin gilew...
dia sibuk dgn keje dia..dn lyd pn sibuk ngan keje...
aissshhhhh...semoga hubungan yg telah terjalin lama ni akn kekal sehingga akhir hayat kiteorg..

k2 dh kite tinggalkan segala cerita yg penuh dugaan ni..

skunk lyd nk ceta pasal makanan plk..
ehheheh ini dugaaan selera mkn -plk..
lyd smlm ade beli tepung...keju...susu segar n mcm2 lg lah..
tp x tau nk buat ape dgn benda2 tuh...

ape lagi keje lyd merayau lah dr blog ke blog kn..
mcm2 resepi yg lyd jumpe tp x der 1 pn yg membukak selera ku utuk memasaknyer...
ataupn blh dikatakan..resepi2 mereka ni mmg thp power gaban lah...thp master chief..
tp lyd ni bukan..kunk buat2 kunk x sedap plk..
and then ada resepi yg lyd mmg nk try tp alamak...cara membuat nyer tuh berbelit nk phm...

tp lyd rasa lyd nk buat roti lah...itu jelah benda yg lyd pandai...
lyd nk buat roti kentang keju...hohohoho...hope2 menjadi...

amin....

k lah..lyd nk out..esok kite smbg lg yer berblog..bye2 korang..gud luck mengawal nafsu bln pose ni.....

Wednesday, August 3, 2011

RAMADHAN: Hanya kita dan Pencipta

0
assalamualaikum salam ramadhan semua...

lama dah lyd x buka and usik blog ni..nmpk nyer janji lyd pd korang semua tinggal janji kan..
konon nyer akn mengupdate segala xtiviti yg berlaku tp kerja yg "konon nyer" terlalu bnyk membuat kn lyd sempat nk mengupdate ape2 ceta tuk korang..

dah 4 ari kite menjalani ibadah puasa kan..
dn dh 2 thn jg lyd menyambut nyer tanpa arwah wan..
dn dlm diam dh 2 thn lyd sambut pose dgn teman lelaki yg tercinta..

rupenyer bulan pose ni lagi bnyk dugaan dr bulan2 sblm ni..
selama ni lyd hanya fikir yg fikiran kite ni kalo buat dosa...syatian yg hasut tp bln pose ni x kn syaitan jg kn...nmpk sgt syaitan tuh berjaya menghasut nafsu kite dn nafsu ini lah yg kekal sampai skunk.....

susah jg nk kawal nafsu ni...kdg2 terfikir lapar lah ..haus lah...nk tipu org lah..
sekarang ni hanya allah dgn kite je..x der org k3 pn..
"YA ALLAH HANYA PDMU HAMBA MU INI BERSERAH...KUATKANLAH SEMANGAT HAMBAMU INI..."

kwn2 doakan kite x cepat tewas dlm perjuangan diri sendiri ok....

slmt menyambut ramadhan....
 

Blog Archive

hari istimewaku

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

kad raya

suara hatiku

klik-klik

Blogku lg

misscomot....