Sunday, May 24, 2009

mengreply balik dr blog bahiah

hai guys n gurls.. today..lyd ada terbaca blog my frenz..sape lagi bh lah...

truly apa yg dia kata..manusia perlukan perubahan..kematangan sikap memang perlu..kita tak payah nk ckp yg kita matang but we can show it to everyone n everyone will judge us..bg den lah..matang sesuatu yg subjective..kdg2 kita perlu berfikir baik buruk sesuatu benda n kdg2 kita blh main redah je utk buat keputusan... cthnya..bila kita matang...kita akn buat keputusan yg baik untuk kita dan org sekeliling tanpa ada menyakitkan hati org lain tapi kdg2 terpaksa juga untuk menyakiti...

pernah tanya pada diri sendiri..cthnya..sesuai ke perangai aku sekarang ni dengan umur aku....sesuai ke kelakuan yg aku buat dengan kwn2 aku tu.. dia terasa tak ngan apa yang aku ckp....pernah korang tny? x o ada itu terpulang pada diri masing2... kalo tak de..cuba cermin diri tu..cermin bkn shj dicipta utk mencantikan diri malahan utk melihat kekurangan dan kelibehina pd diri kita...fikir dn renung kembali..ni bukan untk korang shj tp utk lyd sekali...

korang semua ada mulutkn..ada suara untuk bercakap tp anugerah yg satu ni..ALLAH ciptakan untuk komunikasi yg baik..mungkin gaklah kekdg kita sebagai manusia terlepas ckp buat benda yg tak baik..heheheh..benda ni lyd selalu buat...tp tulah kalo lyd ada terlepas ckp ke apa ke..lyd minta maaf sgt...ni bukan apa..mak lyd ada ckp..bila kita berckp tu hati2..jgn main lepas je..silap ari bulan..kerana mulut badan yg binasa...walaupun kita berckp secara bergurau...tp kalo menyakitkan ati member..baik kita minta maaf...kdg2 kwn sekeliling kita ni ckp x terasa tp ati dia tak siapa tahu...

pendirian..setiap manusia ni ada pendirian dia sendiri...tapi ni pesan ayah lyd dkt lyd n adik beradik..kalo kita tak suka org lain ckp pasal diri kita..kita diam je...x pyh nk tegak pendirian tu sbb kita tahu diri kita..kkdg2 org ckp pasal pendirian kita maybe sbb ada yg x kena sikit kot...bila dh sepuluh org ckp benda yg sama pasal pendirian kita tu..apa lagi ayuh!! tukar kn dia..jgn sampai nnt korang akn kehilangan...tak pun kawan2 jauhkan diri dari diri korang...x pun korang akan gaduh dgn kwn korang...ni lagi satu lyd tak suka...bila salah diri sendir..korang salah kn org lain..korang kena tahu...knp dia tak minta maaf ngan korang...sbb itu mmg salah korang..jd pandai2 lah nk g minta maaf.. mcm lyd ni..salah kalo ada org tafsir yg lyd ni susah nk minta maaf..sbb kalo lyd buat salah lyd akn minta maaf ngan org tu lmbt atau cpt tu terpulang pd lyd...tp selalunya sblm 3 days lyd dh minta maaf..kalo lps 3 ari tak g minta maaf gak...maknanya korang lah yg wat salah ngan lyd..bukan lyd yg salah ngan kornag...ade faham!!..

lagi satu..mak lyd pernah cakap...kita tak boleh nak tafsir kn diri org lain dn diri kita sbb kdg2 tuan empunya diri pn tak faham diri sendir...hanya ALLAH je yg paham kita..sbb dia maha memahami...

oklah..thnks sbb dengar luahan hati lyd ni...so..korang ada sikap2 yg lyd tulis ni tak..kalo ada..jom reramai tukar sikap..lyd pun kena berubah juga..menuju ke arah yg lebih baik....mmmm cam ne kita nk jadi pendiam ye? sape ada cdgn ape lg ltk kat shoutmix lyd ok.... sorry kalo korang ada terasa..minta maaf dr hujung kaki sampai hujung rambut....

bye..sayonara...

0 comments:

 

Blog Archive

hari istimewaku

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

kad raya

suara hatiku

klik-klik

Blogku lg

misscomot....