Saturday, August 14, 2010

resepi cake keju keping...

psssttt korang2..ade ceta menarik neh...korang tau x..semlm...dgn semangatnyer makcik telah menyuruh JuraganZamani membeli barang utk membuat Cheese cake..perghh glew excited nk mencuba resipi baru kn..resepi ni makcik ambik kat blog CikRai..apabila JuraganZamani dh balik dr beli brg..ape lg..makcik mmg x buang masa...dgn mengikat rambut yg pjgn menjurai (ohhh sgt perasan pd hal pendek je...huhuhu)..makcik menyediakn kelengkapan itu di atas meja makan..dn time ini lah pulak PuanNonaAsmah membising..."aaa..ko lepas masak cake tu jgn lupe kemas..pandai menyepah jgn lupe pandai membersih"..alahai mak ni...belum masak dh memutuskn semangat makcik...wah.. x per bile tgk balik resepi ni kat blog CikRai berkorbar-kobar balik....ok meh kite mule kan dgn langkah2 yg d berikan....(alah kamera makcik meragam lak tetiba..jd terpaksa lah makcik mengambil gmbr kat blogCikRai & Google)

peringatan
..CikRai kata resepi jgn diubah2 ok...kena btl2 ikut sukatan yg d beri...kalo x..mmg x menjd....
6 keping keju..(terpulang ar pd korang nk pakai jenama ape pn..janji keju keping k!..)

300ml susu segar
kalo korang x der jug yg ade angka2 tu..korang leh pakai gelas je..nk tau mcm mn?...
ok caranye ialah..masa korang dh beli susu tu..x kirelah susu kotak o botol..korang tgk label susu tu...berape ml yg dia tulis...

ok..bile korang dh tgk label tu..korang ambik gelas...korang kire mcm ni...
1 gelas susu segar = 250ml kirenye 1 1/2 gelas susu segar = 300ml...faham x?... snng je kn...100gram butter..
dn ini jg..kalo korang x der penimbang memasak tu...korang leh guna pakai cara ni (pd yg br belajar mcm makcik ni je k..)
korang tgk kat belakang butter tu..yg mcm d tunjukkn dlm gmbr d atas...ade nombor kn...
korang ikut nombor tu..kire sampai dpt 100g..bile dh dpt 100 gram..korang potong..

cthnyer:makcik pakai kiraan butter kat malaysia dia pakai ukuran 50 gram..(gmbr kat atas dia pakai 25oz/25gram)kiraanya: 50gram+50gram=100gram..phm ndak..kalo x phm tnye mak korang..heheh
6 biji telur ayam
lps tu asing kn putih dn kuning dia...


250 ml gula

korang leh ikut kiraan susu td kalo nk manis tp kalo korang x suke manis korang ltk lah half dr gelas tuh...
100 gram tepung..
blh gak kalo korang nk ikut kiraan susu td...tp kalo korang x berani nk follow..korang leh tny mak korang...
esen vanila...(dlm 2 titik pn dh cukup)...
aluminium foil (wajib)

ok..kite start cara membuat cake neh..senng glew cara dia..
first step

keju + kuali

korang siat2 kn keju yg 6 keping td dlm kuali...jgn dlm pinggan sbb nnt dia melekat..sbb kite nk cairkn keju ni...

second step

keju +susu

korang masukkn susu segar dlm keju yg korang dh siat td..n korang masakkn dlm api yg sederhana sehingga keju td cair dn sebati ngan susu...
third step

keju + susu+ butter

bila korang nyer keju n susu dh sebati korang kecil kn api dapur korang dan masukkn butter..kacau perlahan sehingga butter korang cair k... bile semua dh cair n sebati korang dh blh tutp api & sejukkn.

fourth step

gula + putih telur
+mixer

korang campur kn kedua-dua bhn ni dlm mixer..pukul sampai kembang dn menjd meringue..
meringue tu putih telur yg glew kembang..gmbr mcm di bwh


nk tau mcm mn dh jd benda ni...cube korang terbalikkn bekas yg mengandungi bhn ni...bile korang terbalikkn dia x tumpah..maknanyer dh jd lah...kalo stay tumpah maknanyer korang kena pukul lg...dn peringatan...korang nyer putih telur jgn d campur dgn air/serpihan kuning telur@apa sj dn pastikan mixer korang kering...kalo tidak mmg x kn jd..jwpnnyer korang kena buat balik...

fifth step

kuning telur +mixer

pukul hingga kembang....kalo korang x der bekas mixer lebih korang leh pakai bekas yg lain janji blh tampung telur kuning yg akn kembang nnt...

sixth step

thirdstep + fifthstep

masukkn keju susu & butter yg dh sejuk td dlm bekas yg bsr..lps tu masukkn telur dlm kejususubutter..lps tu korang campurkn sebati..paling senng korang leh guna mixer tgn..x pn sudup kayu.. kacau hingga sebati

seventh step

sixth step + tepung

bile dh sebati bhn yg kat atas tu korang leh lah mskkn tepung..masa masukkn tepung ni korang kena sikit2..paling snng korang tapis kn tepung ni..jd x der lah ketul2 korang nyer tepung...kacau ngan mixer tgn /senduk kayu... kacau hingga sebati..

eight step

seventh step + esen vanila

bila korangnyer bhn td dh sebati ltk 2 titik esen vanila.. n kacau lg...

nineth step

eight step + fourth step

korang campurkn bhn yg korang dh kacau ni dgn meringue yg dh mjd tu & kacau lg...paling snng korang guna senduk kayu...

tenth step

kirenye korang dh rasa semua dh sebati korang leh lah masukkn semuanyer dlm loyang...

eleventh step

korang dh blh bkr dgn menggunakn kaedah bain marie @ water bath..
kalo x phm click sini..kalo guna kaedah water bath..korang kena balut loyang korang dgn aluminium foil n then korang ltk kn loyang korang dlm dulang O loyang yg lg bsr dr loyang yg ade bhn kek tu...kemudian ltk air pns ke dlm loyang tu...


twelve step

lps tu korang leh masukkn cake korang dlm oven yg bersuhu 170 drjh celcius slma 20 min... dn kemudia lps time tu..korang tmbh lg 140 drh celcius slma 40 min..

tadaaa dh siap..

tp makcik nyer kek x mjd...hahahah..nk tau sbb ape...makcik x ikt sukatan tepung....makcik rasa tepung tu dh bnyk...jd makcik x habis kn lah 100gram tu...huhuhuh...sadis tul..jd pengajarannyer..mmg kena ikut btl2...

ape2 pn korang leh g kat CikRai nyer blog k...SWEETVANILA...

next time makcik nk cube g...huhuhu...

-FIN-

2 comments:

sYaza on August 15, 2010 at 12:05 AM said...

wah...lyd tipu!!hahah..keju tu ade 5 keping je..keh2..saje nak kantoi kan... =))lyd dah mkn satu kan?ehhehe

lyd on August 15, 2010 at 4:52 AM said...

adeh....syaza ni nmpk je..kantoi lyd...pssttt tu sbb kek x mjd neh..ahhahah

 

Blog Archive

hari istimewaku

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

kad raya

suara hatiku

klik-klik

Blogku lg

misscomot....